Започва поредно издирване на жената птица

Амелия Еърхарт - пионер в авиацията, изчезва без следа през 1937 г.

Жената с душа на птица - така наричат Амелия Еърхарт, една от първите жени авиатори, поставила не един и два рекорда и изчезнала мистериозно при опита през 1937 г. за ново върхово постижение - околосветски полет. Какво се е случило с нея и навигатора й Френд Нунан и до днес е забулено в тайна, а от тях все още няма и следа.

С намерението да разнищи загадката се е заела друга легенда - Робърт Балард (77 г.), известен с откриването на “Титаник” и на нацисткия кораб “Бисмарк”. “Нейната история винаги ме е вълнувала, защото тя шокира света правейки това, което всички са мислели, че е невъзможно. Това се опитвам да направя и аз като изследовател на морското дъно”, пише Балард на сайта на експедицията.

Изследователят е оптимист. Но много историци се съмняват, че той ще открие нещо. Екипът, който ще участва в издирването на останките на Еърхарт, отплава към Никумароро в началото на месеца.

Амелия Еърхарт не била просто добър пилот - тя била звезда. През 1932 г. става първата жена, прелетяла Атлантическия океан без прекъсване. Пет години по-късно се отправя на околосветски полет.

Той бил сензация, медиите по цял свят го следели, всички се възхищавали на Еърхарт - тя била една от големите жени в свят, доминиран от мъже.

Пътешествието я отвело от САЩ до Бразилия, прелетяла над Атлантическия океан, Африка, Близкия Изток, Индия, Индонезия, Австралия и накрая - Папуа Нова Гвинея. Останал единствено Тихият океан. Само още едно зареждане и Еърхарт щяла да е в Хаваи, а от там, щяла да поеме обратно към дома - Америка.

Излита от Папуа Нова Гвинея, но така и не стига до следващата си спирка - остров Хауленд, където трябвало да бъде на 2 юли 1973 г. Корабът на бреговата охрана на САЩ, който трябвало да зареди самолета й, кротко чакал той да се появи на хоризонта. Но това така и не се случило. Според последните данни от Еърхарт, тя и навигаторът й били близо, но горивото им вече било на привършване. По радиостанцията те заявили, че държат прав курс към Хауленд. След това настъпила тишина.

Теориите за това какво се е случило, са много, но най-правдоподобната е, че Еърхарт е кацнала на остров Никумароро. Затова и вниманието на Балард е насочено натам.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл