Започва проектиране на взривените къщи в Хитрино

Има изцяло и частично сринати къщи, които пак са негодни и трябва да се съборят.

Представители на четири професионални организации от строители, архитекти, инженери и геодезисти се срещнаха в сряда с ръководството на община Хитрино, за да уточнят процеса по безвъзмездно изграждане на 11 къщи във взривеното село.

"Може да издигнем и по-голям брой домове, колкото повече, по-добре", каза Николай Станков, председател на Българската строителна камара, от която тръгна инициативата.

Общественият съвет вече е набелязал 11-те най-пострадали семейства от взрива на 10 декември, които ще бъдат овъзмездени, оповести кметът Нуридин Исмаил. На първо място са поставени Севги Рагуб /12 г./ и кака й на 23 г., които останаха без родители. Също и фамилията на Шенай Ахмед и сина й. Жената загуби съпруг и син. Желанието на местните е тези домове да са по-големи и отличителни от останалите.

На срещата бе решено всички съборени или опожарени къщи да бъдат възстановени в приблизителната им квадратура. Били са между 50 и 100 кв.м., затова ще се строят три вида сгради - малки, средни, големи. "Важно е хората да припознаят тези къщи като свои домове и да могат да ги издържат с доходите си", коментираха специалисти.

Ще бъдат модерни, съвременни домове с вътрешни санитарни възли, не както досега с външни. Пак ще разчитат на изгребни ями, защото няма централна канализация. Ще бъдат съобразени с досегашния бит на хората, които са имали дворове и стопански постройки. "Никакви грандоманщини, в рамките на нужното", каза кметът Исмаил. Възложители на строежите ще бъдат самите собственици на унищожените имоти.

До 9 януари общината ще даде точни параметри на срутените къщи на архитектите. До 20 януари трябва да са готови идейните проекти на новите домове и тогава собствениците ще се запознаят с тях и ще кажат забележките си. След това започва проектирането и остойностяването.

В момента в Хитрино продължава събарянето на сгради. Поставени са и фургони, които се свързват към ел. мрежата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България