Започва спешно укрепване на скъсаната стена на Чая край Катуница

Премиерът Бойко Борисов е издал заповед за спешно укрепване на скъсаната стена на Чая край Катуница, предаде БНР. По думите на кмета на селото Красимир Юруков късния следобед трябва да започне укрепването на увредената подпорна стена.

Осигурена е частна фирма, която разполага с необходимата техника, и след разрешението на "Напоителни системи" багерите ще започнат да укрепват брега и компрометираната дига, обясни кметът. Областния управител Здравко Димитров отбеляза, че отстраняването на щетите се извършва от Министерството на земеделието като финансирането ще бъде от Междуведомествената комисия по бедствия и аварии. Той обяснява, че стената е изградена през 1973-та година и от тогава не е пипана, а отделно имало съмнение за незаконно изземване на инертни материали.

Димитров посочва, че машините правят корекция на коритото на реката, за да може после да се работи по стената. По думите му частичното бедствено положение ще продължи докато не бъде решен проблемът.

Очаква се около обяд министърът на околната среда и водите Нено Димов да провери на място, заедно с експерти от МОСВ, състоянието на компрометираната предпазна дига.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България