Започват процедурите за избор на строител на магистрала Видин-Монтана

Снимка: МРРБ/ Архив

Тези дни стартират процедурите за избор на строител на магистрала от Видин до Монтана. Изграждането на очакваната от години основна транспортна артерия през Северозапада ще струва 450 млн. лева, съобщи депутатът от ГЕРБ инж. Дилян Димитров.

Първото трасе на магистралата от Видин до село Ружинци е разделено на три лота. Ако процедурите по избор на фирма-изпълнител не бъдат обжалвани, строителството на пътя може да започне още през август- септември тази година и да приключи до края на 2021 г., заяви Димитров. По това трасе са най-трудните за работа участъци, затова втората част на маршрута –от Ружинци до Монтана, където ще се работи по-късно, ще бъде завършена в по-кратки срокове. Магистралата може да стане изцяло готова до края на 2022, прогнозира депутатът.

В последните години след пускането на моста при Видин – Калафат колони от ТИР-ове препълниха старите и тесни пътища през Северозапада, разбиха настилките и застрашиха къщите и живота на хората в населените места, през които минават. Не рядко стават и тежки катастрофи с пострадали и жертви. „Новият модерен път ще отпуши региона, обявен за най-проблемен и беден в България и ЕС, ще създаде възможности за нормален и безопасен транспорт към Дунав мост 2 при Видин и ще раздвижи и бизнеса!”, коментираха специалисти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес