Започва фестивал на новата музика

Цикълът концерти Re: novae musicae представя различните лица на съвременната музика

Софийската филхармония организира мини фестивал, посветен на новата музика. 5 концерта и среща с композитори и изпълнители ще представят различните лица на съвременната музика. Кварто квартет ще открият и закрият фестивала с концерта AMORES. Специално място е отделено на жените композитори и на младите таланти и вероятни бъдещи класици - студентите от Националната музикална академия. Симфоничният концерт с диригент Герган Ценов е своеобразен почит към творчеството на големите съвременни български композитори Васил Казанджиев, Иван Спасов и Константин Илиев. Финалът на фестивала ще бъде в Ларгото на 1 ноември. Следва програмата на фестивала:

Първото събитие, “Увертюра”, започва тази вечер от 17 ч. със среща на изпълнителите и композиторите със публиката. Няма ограничение за участие - поканени са всички меломани, любители или просто любопитни.

След срещата от 19 ч. започва концертът на Кварто квартет, наречен Amores. А програмата за вечерта включва “Танго” от Ценко Минкин, Fratres на естонеца Арво Пярт. Асен Аврамов, носител на пет награди “Аскеер” и една “Икар”, ще бъде представен с Amores. Куатро квартет ще изпълнят и произведението Tenebrae на руснака-румънец от Аржентина Освалдо Голихов, който е носител на две награди Грами и е един най-значимите ученици и приемници на Астор Пиацола. От Георги Арнаудов, който е носител на премията “Карл Мария фон Вебер” и “Златен век” за 2017 ще бъде изпълнено “Вратите на съня II”.

Следващата вечер - на 28 октомври, събота, е посветена на клавирната музика на известни дами-композитори. Концертът се казва “Жени в черно и бяло” и включва следните произведения: Александра Карастоянова-Херментин – “Лакримоза”, Албена Петрович-Врачанска – “Оцелели мостове на любовта”, Александра Вребалов – “Заклинание II”, Сaнтa Paтнueцe – “Влюбена в Свободата”, Дария Андовска – “След дъжда”, Добринка Табакова – Halo. Те щ ебъдат изсвирени от младите изпълнители Инес Симеонова и Десислава Патруйо и Сава Вутов.

Неделя вечер ще има два концерта. Първият е посветен на младите таланти и техните наставници. В камерна зала ще бъдат придставени шестима студенти по композиция и техните преподаватели от НМА “Проф. Панчо Владигеров” Йовчо Крушев, Атанас Атанасов и Велислав Заимов, чийто Струнен квартет ? 12 (2014) ще прозвучи за първи път.

Същевременно в зала България пак от 19 ч. започва концертът на Софийската филхармония и оперната прима Цветана Бандаловска с диригент Герган Ценов. “Често ме питат какво трябва да се направи, за да се преодолее тази огромна дистанция между българската публика и българската съвременна музика и все по-често си мисля, че може би едно добро начало би било първо да изпълним самата музика! И току-виж се оказало, че няма никаква дистанция!”, казва диригентът. И така под палката на маестро Ценов ще зазвучат “Илюминации, Васил Казанджиев, “Песни на мъртвите” от Иван Спасов и симфония No 6 на Константин Илиев.

Финалът на фестивала ще е на 1 ноември със заключителен концерт - Coda, на Кварто квартет на Ларгото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура