Собственикът на затъналия в плаж "Перла" джип: Често се случва

По този начин се пускали на вода всички джетове, забранителни табели се появили в последните часове

След вчерашната случка със затъналия джип на плажа "Перла" край Приморско ще бъде направена цялостна проверка. На концесионера може да бъде наложена глоба заради това, че е допуснал автомобил до водата. Ако бъдат установени и други нарушения, ще му бъде отнета концесията.

Христо Щърбанов, който е управлявал джипа, обясни пред Би Ти Ви, че е лицензиран състезател по водомоторни спортове. Той отрече спекулации, че е имало пострадали хора, тъй като плажуването в коридора за извеждане на джетове е забранено. Също така той беше категоричен, че забранителните табели и ограничения за автомобили на плажната ивица са поставени през последните часове. По думите му такива табели не е имало досега.

Щърбанов подчерта, че често се случва на хората, които се занимават с подобни спортове, да закъсат на пясъка. В конкретния случай този уикенд, вълна е причината джипът да затъне. Той обясни сподели, че се очаква в края на седмицата да има международно състезание на плажа "Перла". За да участва в състезанието, Щърбанов обясни, че има конкретна процедура - разрешение и инструкции от организаторите на мероприятието.

Концесионерът на плажа Лъчезар Захариев пък коментира, че забрани и бариери винаги има, тъй като моторни превозни средства нямат право да бъдат на територията на плажа. Той допълни, че коридорите имат наематели, които сключват договор за ползване с концесионера и имат разрешение от водната администрация. Относно пускане на джетове във водата, Захариев обясни, че колесарът трябва да стигне до плажната ивица, след което да се избута до водата. Той отрече възможността да се стига до водата с МПС. Заради големите размери на плажната ивица, концесионерът допълни, че единственият законов път да се опази плажната ивица от автомобили е чрез поставянето на забранителни табели и устни забележки.

Експертът от Министерство на туризма Николай Вълчев обясни, че конкретния коридор на плажа го е имало и преди, но са установени нарушения с далечните плаващи знаци (шамандури). Той заяви, че продължава обстойна проверка и тепърва предстои решение. Според Вълчев в началото на лятото е направена проверка на плажната ивица и подобни табели е имало, но не може да бъде категоричен кога и дали е имало период, в който те не са били поставени.

За момента няма наложени глоби за подобни нарушения на други плажове. Ако се докаже вина, санкция ще има към концесионера, тъй като той е директен подизпълнител на министерството. Глобата на концесионера може да бъде в размер на 6 хил. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България