Започнаха засилени проверки на басейните заради началото на летния сезон

Засилените проверки на всички 171 басейна в столицата заради летния сезон започнаха. Вече има над 20 установени нарушения, за които са предприети административно-наказателни мерки, съобщиха от Столичната регионална здравна инспекция. Най-често констатираните нарушения са свързани с качеството на водата, предаде БНТ.

Подадените сигнали от началото на тази година са само пет, за цялата изминала година са били 19, съобщават от здравната инспекция. Наличието на амониеви йони и нитрати във водата е най-често откриваното нарушение за тази година, което според специалистите означава, че басейнът не се използва по предназначение от посетителите.

д-р Десислава Драганчева - началник отдел "Държавен здравен контрол" към СРЗИ: "Апелирам, че постигането на безопасността за ползване на тези обществени места става както с контрол от страна на ведомството, което експлоатира обекта, контрол от наша страна, така и с активното съдействие на гражданите."

Все още, обаче, не са проверени всичките басейни в София. Като този, който още се пълни. Когато това се случи, здравната инспекция ще бъде уведомена, за да направи проверки и басейнът да бъде открит на първи юни. Тук има пречиствателна станция, слагат се хлор и допълнителни препарати за пречистване на водата.

"Колкото е по-бистра водата, толкова е по-добра. Има ли замътняване на водата, има и проблем. Сигурно има басейни, които са с остарели пречиствателни станции, които не са достатъчно добре профилактирани. Това са по-малки басейни, които според мен не могат да си позволят поддръжка от хора, които разбират", коментира Румен Димитров - управител на комплекс.

Съветите на регионалната здравна инспекция към посетителите на басейните са да следят за общата хигиена и ако забележат нередности, веднага да подадат сигнал на сайта или да се обадят на телефон 832 71 11.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България