Започна бойното учение "Черно море 2018"

Започна тактическото учение на Флотилия бойни и спомагателни кораби "Черно море 2018", което се провежда от 18 до 22 юни и е заключителен етап от подготовката за националното военноморско учение с международно участие "Бриз 2018", съобщиха от пресцентъра на щаба на ВМС.

В "Черно море 2018" участват общо 25 бойни и спомагателни кораби и катери от състава на флотилията и 2 вертолета АS 565 МB “Panter” от морската авиобаза „Чайка”.

По време на учението ще бъдат отработени следните сериали на море- отразяване на атаките на въздушен, надводен и подводен противник, противодействие на атаките на бързо движещи се малки надводни цели, разузнаване за поставени мини и унищожаване на участък от минно заграждение, контрол на корабоплаването, приемане и предаване на товари на море, оказване на помощ на аварирал кораб, защита на група надводни кораби от ядрено, химическо и бактериологично оръжие, водолазно обследване на район за заставане на корабите на котва.

На 22 юни в района на пристанище Бургас във взаимодействие с правителствени и неправителствени организации ще бъдат отработени епизоди по гасене на пожар на кораб в пристанище с оказване на първа медицинска помощ и евакуация на пострадали и демонстрация на взаимодействие с МВР за извършване на бордова инспекция на кораб, заподозрян в незаконен трафик на оръжие.

Командир на оперативното съединение на море е командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, а директор на учението е капитан I ранг Ваньо Мусински – заместник-командир на флотилията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България