Започна вземането на проби от животните около огнището на чума в Ямболско

Започнало е вземането на проби и извършването на клинични изследвания на животните във всички стопанства от 20-километровата зона около огнището на заболяването чума по дребните преживни животни в Ямболска област, съобщиха от областната администрация.

Зоната, в която се извършват клиничните изследвания, обхваща 36 населени места в засегнатата община Болярово, както и села от съседните общини Елхово и Стралджа. Вземането на проби от дребните преживни животни във всички стопанства се извършва от няколко екипа оторизирани ветеринарни лекари, се казва още в съобщението.

Към този момент е приключило вземането на проби в четири животновъдни обекта в село Голям Дервент, община Елхово, при пълно съдействие от страна на стопаните. Кметовете на населени места от 20-километровата зона, в които се извършват клиничните прегледи, информират стопаните за предстоящите действия на ветеринарните служби. В деня на проверките животните не трябва да бъдат извеждани на паша, а да са в стопанствата, се посочва в съобщението от областната администрация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България