Започна градеж на храм "Св.Райко Шуменски"

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан положи основния камък на трета църква в Шумен в събота навръх Тодоровден. Тя ще носи името на закрилника на града "Св.Райко Шуменски". Християнският дом ще бъде издигнат в кв."Тракия", чийто жители от години мечтаят да имат своя църква.

"Вярвам, че всички от квартал "Тракия" и бизнесът в Шумен, ще окажат съдействие, ще помогнат да изградим този дълго желан храм. Общината също ще помогне с изграждане на инфраструктура около обекта", каза кметът на Шумен Любомир Христов на старта на богоугодното начинание. "Ние трябва да благодарим първо на Бога, но и на господин кмета, който прояви искрено желание да направим това дело час по-скоро, да си обединим усилията духовенство и светска власт, за да изградим този храм", каза владиката.

Проектът на храма е на арх.Огнян Гърбев. Градежът може да приключи най-много за 2 г. До момента са събрани голяма част от необходимите средства за изграждане.

През 2006-та мястото на църквата беше веднъж осветено от покойния вече митрополит Кирил. По-късно общинският съвет гласува и отпускане на средства за градеж, но той започва едва сега.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони