Започна делото срещу Фетхуллах Гюлен в Турция

В Анкара започна съдебният процес срещу ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен и 72 от привържениците му, обвинени за опита за военен преврат от 15 юли т.г., предаде БГНЕС.

Прокуратурата иска доживотен затвор за Гюлен и за ядрото, организирало и провело метежа. В обвинителния акт се посочва, че те са нарушили конституцията, опитали са да свалят правителството, създали са и са ръководили въоръжена терористична организация, извършвали са политически и военен шпионаж, пране на престъпно придобити финансови средства, сериозни измами и присвоявания, изземвали са лични данни в нарушение на закона и са ги съхранявали, фалшифицирали са официални документи.

Освен това разследването е доказало намеренията им да завземат държавните институции и чрез подриване на конституционния ред да установят авторитарно, тоталитарно кланово-олигархично управление на обществото, както и че организацията ФЕТО е създадена именно с цел да свали правителството на страната.

Защитникът на Гюлен Алихан Унджу, ангажиран от адвокатската колегия в Анкара да представлява проповедника в съда, се оттегли. Това направи и адвокатът на обвиняемия Джемал Ушак с мотива, че клиентът му се е самоубил. Главният подсъдим Гюлен е в Пенсилвания, САЩ и от няколко месеца турската държава не успява да убеди американските власти той да бъде върнат и осъден, въпреки огромните преписки с доказателства за престъпленията му, предоставени на Вашингтон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа