Започна демонтажът на „Бронзовата къща“ в София

Започна демонтажът на „Бронзовата къща“ в София, предава БГНЕС. Пред съоръжението има кран, който маха частите на къщата.

По план тя трябваше да бъде премахната в началото на 2019 г., но заради лошите климатични условия, премахването й започна няколко седмици по-късно.

Къщата ни беше дадена като подарък от посолството на Австрия и нейния автор Пламен Деянофф по случай председателството на страната ни на Съвета на Европейския съюз, което приключи през юли 2018 г.

На мястото, на което досега се издигаше Бронзовата къща, ще бъдат представяни и други временни художествени инсталации. Общината отпусна за тази година 100 хил. лв. за подпомагането на две временни инсталации, които могат да стоят на площадката над мавзолея от 3 до 9 месеца.

Освен новото място за излагане на творби, подземията под мавзолея ще се превърнат в музей на съвременното изкуство. Тунелите са собственост на общината от 2016 г. За тяхното укрепване и проучване, общината е заделила 100 хил. лв. Все още не е ясно как ще изглежда бъдещата подземна галерия.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България