Започна изграждането на магистрала "Европа" от ГКПП „Калотина“ до Драгоман

Строежът на аутобана ще струва 165 млн. лв.

Пътят ще е готов след две години

До януари 2020 г. трябва да бъде завършен автомагистралният участък между Драгоман и сръбската граница, съобщиха от пътната агенция.

Изграждането на 14,5 километровата отсечка, част от бъдещата автомагистрала "Европа", започна днес. Финансирането на пътя е по Механизма "Свързана Европа", а инвестицията е в размер на близо 165 милиона лева. По трасето ще бъдат изградени и четири пътни възела. Освен това ще бъде построен и надлез за мечки и други едри бозайници. Екосъоръжението ще с ширина от 40 метра, като върху него ще бъде положена почва, така че да могат да бъдат засадени дървета. Плътна триметрова ограда ще изолира шума и ще намалява въздействието от светлината на преминаващите автомобили.

Договорът за строителство е подписан с обединението "Страбаг БПА", в което участват компаниите „Щрабаг“ ЕАД, „Страбаг Сп. з.о.о., Полша“ и „Битумина ГмбХ-България“ ЕООД.

Участъкът между Сливница и Драгоман на бъдещата магистрала "Европа" се очаква да бъде завършен до края на тази година. За последния, трети участък от аутобана, който ще е от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента, в момента се изготвя технически проект.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес