Започна изпълнението на Националната антарктическа научна програма

Започна изпълнението на Националната антарктическа научна програма, съобщиха от Българския антарктически институт, позовавайки се на информация от проф. Христо Пимпирев от базата ни на о-в Ливингстън.

След няколко дневна снежна буря, в днешния сравнително хубав ден, продължи изпълнението на научните проекти от Националната програма за полярни изследвания. За пръв път, не само в Антарктида, но и извън България, беше монтирана мареографска станция за целогодишен запис на колебанията на морското ниво, което е количествен показател за климатичните промени.

Получените резултати за глобалното затопляне ще бъдат интерпретирани от доц. Борислав Александров. Поставянето на станцията на 3.5м под повърхността на Южния океан, при силен ледоход, изискваше голям професионализъм от логистичния екип и водачите на лодки Зодиак.

Започнато е предаването на данни, в реално време, от изградената в близост до ледник Перуника сеизмична станция. Това ще позволи възможност на гл. ас. Гергана Георгиева и физика Васил Гурев, да проследят динамиката в движението на топящите се ледници в условията на променящия се климат.

Заснемането на ледената повърхност с дрон от физика Олег Василев ще представи фотограметричен модел на ледниците на остров Ливингстън за следене на тяхното движение и определянето на степента на затопляне на климата в западна Антарктида.

Гл. ас. Милка Елшишка откри много нови представители нематоди в замръзналата почва (пермафрост). Тяхното изучаване ще позволи да се определи адаптацията на тези безгръбначни към климатичните промени.

Проф. Николай Цанков изследва промените, които настъпват в кожата в суровия антарктически климат и тяхната профилактика.

Успоредно с изпълнението на научната програма, пратеникът на Нова ТВ, Живко Константинов, прави репортажи за ежедневието на полярниците, а операторът Румен Василев започна заснемането на кадри за първия игрален филм Писма от Антарктида, чиято история е свързана с живота на българските антарктици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука