Започна лидерската среща на „Варненската четворка”

Снимки: Цветан Томчев

Държавните лидери на България, Румъния, Гърция и Сърбия започват заседанието си в рамките на формата „Варненската четворка”. Срещата се провежда в двореца „Снагов”.

Премиерът Бойко Борисов е инициатор на регулярните срещи на лидерите от съседните държави, а първият подобен разговор се проведе във Варна през 2018 година по време на българското европредседателство.

Лидерите на балканските държави се събират за седми път в този формат.

Премиерите Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Виорика Данчила и президентът Александър Вучич ще обсъдят напредъка по общите проекти в региона в сферите на транспорта, инфраструктурата и енергетиката.

Сред инициативите, които имат сериозен потенциал да допринесат за свързаността в региона и за икономическото му развитие са: изграждането на интерконекторните връзки, създаването на интермодален коридор, свързващ Егейско и Черно море, както и разширяването на транспортните връзки по р. Дунав.

Фокус на срещата между държавните и правителствени ръководители ще бъде също задълбочаването на регионалното сътрудничество и развитието на добросъседските отношения. Европейска перспектива на Западните Балкани е друга тема, която е от голямо значение за региона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика