Започна пазарлъкът за партийните субсидии (обзор)

БСП: Намаляване, но не на лев, ВМРО: 5 лв., ДПС: 0 лв. и финансиране от фирми

Народното събрание одобри 1 лв. на глас на първо четене

Утре решават за надписаните милиони

Със 117 гласа “за” Народното събрание прие на първо четене изменението на Бюджет 2019, внесено от Министерския съвет, партийните субсидии да се намалят до 1 лев на глас от 1 юли. “Против” гласуваха 90 депутати от БСП и ДПС.

Драстичното орязване на издръжката освен от ГЕРБ се подкрепя от “Воля”, “Атака” и НФСБ, които общо имат 123 депутата - теоретично мнозинство, което на практика трудно ще се събере.

От БСП се обявиха за намаляването, но не на 1 лв., за поставяне на горна граница на сумата и връщане на натрупаното на депозити. От ВМРО ще предложат 5 лв. на глас. А от ДПС - 0 лв., но с вдигане на забраната за финансиране от юридически лица. “Отворено финансиране от американски тип от ясни и прозрачни донори”, обясни депутатът Делян Пеевски.

Юлиан Ангелов от ВМРО призова решението да се съобрази с другия проект на МС - за промени в Закона за политическите партии, предвиждащ възстановяване на надписаните през последните три години 14,5 млн. лв. субсидии. Той беше приет от НС единодушно на първо четене, а обсъждането по същество започва утре в правната комисия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика