Започна подготовката на новата бг изложба в Лувъра

След подписването на петгодишното споразумение между България и Лувъра започна и подготовката на новата ни голяма изложба в Париж, в която ще представим българските царе и владетели от ІХ до ХІV век. Това съобщи министърът на културата в оставка Вежди Рашидов по време на среща с новоназначения посланик на Франция у нас Ерик Льобедел.

Дипломатът заяви, че Франция е готова да съдейства за успешното провеждане на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Льобедел поздрави Рашидов за инициативите му като министър на културата и за успеха на изложбата „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България”, представена в Лувъра през 2015 г.

Министърът и посланикът бяха единодушни, че през последните години българо-френското културно сътрудничество се задълбочава. „Иска ми се занапред да активизираме и контактите си в сферата на литературата, като голямото ми желание е повече съвременни български автори да бъдат преведени на френски език”, каза министър Рашидов.

Посланикът направи първото си официално посещение у нас в Пловдив и се срещна с кмета на града Иван Тотев. Льобедел съобщи, че Франция иска повече културно и икономическо присъствие в града, а през 2017 г. подизпълнител на френската компания Airbus ще строи там завод за самолетни части.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура