Започна процесът срещу двама холандци за контрабанда на прекурсори за 226 млн. лв.

Процесът за контрабанда на над 16 тона прекурсори за производството на амфетамини на стойност 226 млн. лв. започна във Варненския окръжен съд. Подсъдими са холандците Робърт Писени /51 г./ и Курт Миделдорп /56 г./.

Според обвинителния акт от 26 януари 2017 г. до 16 март 2018 г. те са внесли през пристанище Варна-запад три партиди с прекурсори, маскирани като почистващ препарат за прозорци. Пратките идвали с контейнери от Азия и били предназначени за други държави. Близо година ДАНС, прокуратурата и митницата следили канала, като операцията по разбиването му била съгласувана и с други партньорски служби, а след ареста на Писени и Миделдорп били разбити три нарколаборатории в Холандия и Испания.

Делото тръгна по общия ред, след като преди месец подсъдимите отказаха да сключат споразумение с прокуратурата с мотива, че са натопени. Офертата бе да лежат по 10 г. в затвора и да платят по 200 000 лв. глоба. Соченият за организатор на канала Робърт Писени тогава заяви, че е невинен, докато съучастникът му запази мълчание.

Предстои магистратите да изслушат показанията на вещи лица и свидетели по делото. Според прокуратурата чужденците ползвали подставени лица - наркомани и алкохолици, които вместо тях оформяли документите на стоката. И двамата подсъдими са лежали в затвори в Европа за търговия с дрога. Те са в ареста от 7 юни миналата година. Ако бъдат признати за виновни, могат да бъдат наказани с лишаване от свобода от 15 до 20 г. и глоба от 200 000 до 300 000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право