Започна първата пленарна сесия на Срещата на върха ЕС - Западни Балкани

В София започна първата пленарна сесия на Срещата на върха ЕС - Западни Балкани. Във форума участват лидерите на страните от Европейския съюз и на страните от Западните Балкани. Първата пленарна сесия откри премиерът Бойко Борисов.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който ще ръководи Срещата на върха, ще представлява Европейския съюз заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Във форума ще участват също върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, комисарят по европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Основната тема на обсъжданията е свързаността – по отношение на транспорт, енергетика, цифрова инфраструктура, образование и др. Целта е да бъдат подобрени връзките както между Западните Балкани и ЕС, така и между страните от региона.

След приключване на пленарните сесии от 15.00 часа Бойко Борисов, Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер ще дадат пресконференция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България