Започна срещата между Борисов и Порошенко в Одеса (ВИДЕО)

Започна срещата между българския премиер Бойко Борисов и президента Петро Порошенко в Одеса. Борисов пристигна на посещение в Украйна снощи.

Благодаря, че дойде от Киев до Одеса, за да участваш с нас не само в тържествата, но и за това което се договорихме вече се изпълнява. Това каза българският министър-председател в началото на срещата с Порошенко.

"Трябва да е ясно, че украинските граждани с български произход са едни от най-умните, интелигентни, лоялни и работливи граждани на Украйна. Ние няма проблем с тях, тези хора могат да бъдат много могъщ мост за съединяване на приятелството на двете държави. Вие изборихте колко неща сме направили заедно", обърна се Борисов към президента на Украйна.

"Целият наш акцент днес е върху просветата и запазването на корените на тези изключително лоялни украински граждани, нищо лошо няма всеки да помни своя корен", каза още Борисов.

"Нашето желание те да учат български език, да пътуват за България, те по никакъв начин не са в конфликт с политиката в Украйна", обясни още той.

По късно през деня двамата ще се включат в тържественото отбелязване на 160-ата годишнина от основаването на Болградската гимназия "Георги С. Раковски".

С отпуснати от правителството 150 хил. лева сградата на училището, в което се преподава на български език, е ремонтирана. Украинският президент Порошенко също е възпитаник на гимназията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика