Започна строежът на 24 км от магистрала “Струма” (обзор)

Лиляна Павлова се надява обектът да е завършен 6 месеца по-рано - през есента на 2017 г.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова даде старт на строителството на нов участък от автомагистрала “Струма”. Общата дължина на лот 3.3 - от Кресна до Сандански, е 23,6 км. Символичната първа копка на обекта бе направена близо до село Микрево, където ще бъде бъдещият пътен възел “Струмяни”.

За първи път в проект за строителството на автомагистрален участък е предвидено и изграждането на “Интелигентни транспортни системи”. Те включват станции за броене и управление на трафика, видеонаблюдение, за измерване на теглото на превозните средства и за метеорологично наблюдение. Стойността на договора за строителство е 234 123 012 лв. без ДДС, а за строителния надзор - 2 998 161,28 лева.

“Автомагистрала “Струма” е най-натовареният транспортен коридор, с най-много инциденти и загинали хора. Затова доизграждането му е наш приоритет. Остават още 60 километра. Искаме да спасим човешки животи, но и да опазим природата. Срокът за приключване на работа е пролетта на 2018 г. Но строителите имат опит и се надявам обектът да е завършен шест месеца по-рано - през есента на 2017 г., за да пуснем новия път за зимата, когато има и по-голям туристически поток”, каза министър Лиляна Павлова.

Тя увери, че държавата ще е безкомпромисна по отношение на качеството на строително-монтажните дейности по лот 3.3. Павлова допълни, че скоро ще започне реалното строителство и на лот 3.1. - от Благоевград до село Крупник, там остава само да приключи отчуждаването на земите.

“Необходими са компромиси и желание за намиране на решение за всички. Нашите усилия са да намерим най-доброто решение за трасето през дефилета. До края на тази седмица сме си поставили задача инж. Лазаров в широк кръг с екологични и други организации да обсъдят и утвърдят самото задание за оценката за въздействието върху околната среда при четирите възможни варианта за трасето”, каза министър Павлова.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика