Започна съдът над Ел Чапо в Ню Йорк

Президенти на Мексико вземали подкупи, твърди адвокатът на обвиняемия

Защитата му твърди, че бил изкупителна жертва

При безпрецедентни мерки за сигурност във вторник в Ню Йорк започна процесът срещу мексиканския наркобарон Хоакин Гусман - Ел Чапо, който е обвинен в ръководството на най-големия картел в света Синалоа, съобщиха информационните агенции. Наричан Ел Чапо (Дребния) заради ръста си от 1,64 м, 61-годишният мексиканец е заподозрян в трафик на над 155 тона кокаин в САЩ в продължение на четвърт век. Очаква се делото срещу него да продължи 4 месеца и да струва на американските данъкоплатци милиони долари. Ако бъде признат за виновен по 17-те обвинения, е заплашен от доживотен затвор.

В първия ден от процеса адвокатът на Гусман Джефри Лихтман заяви, че клиентът му е “изкупителна жертва”. Според него истинският шеф на Синалоа бил Исмаел Самбада - Ел Майо. “Истината е, че той е сочен за лидер, докато реалният живее спокойно в Мексико”, твърди Лихтман. Самбада бил оставен на мира, тъй като раздавал подкупи на всеки, включително на самия връх в Мексико - на президента Енрике Пеня Нието и на предшественика му Фелипе Калдерон. Настоящият държавен глава категорично отрече обвиненията, че вземал подкупи, а бившият нарече твърденията “абсолютно неверни и безпочвени”. Очаква се защитата на Ел Чапо да атакува свидетелите срещу него, изтъквайки престъпното им минало.

Сравняван с прочутия мафиот Ал Капоне, Хоакин Гусман е заподозрян в създаване на мащабна мрежа за трафик на кокаин в САЩ в консерви с етикет на люти чушки, със самолети, използващи тайни писти, с моторници и дори с подводници. Според US агенцията за борба с наркотиците обхватът и влиянието му били сравними с това на Пабло Ескобар.

Бяга от мексикански затвори на два пъти, като втория път използва 1,5 км тунел, прокопан до килията му. През 2016 г. е заловен за трети път и впоследствие предаден на САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят