Заради инцидент в тунел край Бачковския манастир автобусна фирма осъди АПИ

Районният съд в Асеновград осъди АПИ (Агенция "Пътна инфраструктура") да заплати на превозваческа фирма „Рожен Експрес“ 1620 лева обезщетение за имуществени вреди, причинени при пътно-транспортно произшествие с автобус, настъпило на 20 март 2017 г.

Инцидентът е станал преди първия тунел на пътя Асеновград - Смолян в района на ресторант „Луковица” край Бачково. Автобусът е попаднал в участък с несигнализирано и необезопасено препятствие над пътното платно – „метална греда, висяща вертикално на метална верига, част от оградна предпазна желязна рамка, препятстваща преминаването на високи товари, разположена преди тунела”.

В резултат на това е било счупено предното обзорно стъкло. Тъй като съоръжението не било осветено, появата на препятствието пред автобуса е била внезапна и е нямало как да бъде преодоляно, вследствие на което металната греда се е ударила в стъклото, чиято подмяна е струвала 1620 лв.

Пред съда от АПИ са се оправдали, че до голяма степен инцидентът се дължал на „движението на автобуса с несъобразена скорост и неуместните действия на водача” и „че тунелите по пътя били прясно рехабилитирани”. От Районния съд в Асеновград обаче са категорични, че АПИ трябва да покрие щетата на автобуса на „Рожен Експрес”.

Обезщетението ще трябва да се изплати заедно със законната лихва от датата на инцидента до окончателното й изплащане, а за сметка на АПИ ще са и разноските по делото в размер на 545 лв. Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Пловдив в двуседмичен срок.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България