Заради псевдочумата умъртвиха хуманно 27 кокошки в Пазарджишко и ваксинираха 14 000 домашни птици

Областната дирекция по безопасност на храните в Пазарджик е умъртвила хуманно 27 кокошки в частен животновъден обект в село Синитево, където е констатирано огнище на Нюкясълска болест (псевдочума) по птиците.

В поразения от псевдочумата обект е имало общо 47 птици, но 20 от тях са умрели, като от тях са взети проби за изследване. Лабораторните резултати са доказалите, че кокошките са умрели от Нюкясълска болест, която засяга домашните и дивите птици, но не е опасна за хората.

С цел ограничаване и ликвидиране на болестта Областната дирекция на БАБХ (Българската агенция по безопасност на храните) незабавно предприе мерки съгласно европейското законодателство, тъй като болестта причинява значителни икономически загуби. В животновъдния обект е извършена дезинфекция, а освен това са ваксинирани близо 14 000 домашни птици в трите селища, попадащи в 3-километровата предпазна зона около огнището на Нюкясълската болист.

Освен това от Областната дирекция по безопасност на храните в Пазарджик и местни ветеринари всеки ден извършват клинични прегледи на домашните птици в 10-километровата наблюдавана зона около. Според експертите вероятната причина за появата на псевдочумата в Пазарджишко е чрез диви птици.

В региона е забранена търговията и придвижването на живи птици и продукти, добити от тях, както и пазарите и провеждането на изложби на птици в предпазната и наблюдаваната зона. Не е констатирано наличие на птичи грип, съобщиха от областната дирекция на БАБХ в Пазарджик.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България