Заради Фукушима сега над 1/3 от световните океани са замърсени

Така изглежда картата с вълните от цунами по време на аварията във Фукушима.

И ситуацията се влошава

На 11 март 2011 г. земетресение от девет бала и цунами изтриха от лицето на земята няколко префектури, а на атомната електроцентрала Фукушима-1 се случи едно от най-големите техногенни катастрофи в света.

Повечето хора не осъзнават, какви са последствията за целия свят от аварията в атомната електроцентрала Фукушима-1. Когато се случи нещо ужасно, всички медии говорят и пишат за това, но минава време, появяват се нови събития и те просто забравят за трагедията.

Това, че за проблема не се говори, не означава, че той е изчезнал. В случая с трагедията във Фукушима всичко е очевидно: тя продължава да влияе на света. Смята се, че почти една трета от цялото земно кълбо е замърсено в резултат на ядрената катастрофа във Фукушима-1.

Над 80% от радиоактивните материали от повредените реактори се озоваха в Тихия океан и това е много повече, което океанът е получил след аварията в атомната електроцентрала в Чернобил или в атомната електроцентрала Three Mile Island. Сега малка част от морското дъно е замърсена, но основният „проводник“ на радиоактивното замърсяване на световния океан е течението Курошио, което е пренесло радиоактивните вещества в северната част на Тихия океан.

Тези радиоактивни вещества, като на първо място говорим за двата изотопа на цезия, не започнаха веднага да се появяват в източната част на Тихия океан. Например, през 2015 г. бяха открити признаци на радиоактивно замърсяване от Фукушима по крайбрежието близо до Британска Колумбия и Калифорния.

Макар че количеството на намерените замърсявания е малко и то може да се нарече само като „следи“, опасността от радиоактивните елементи не може да бъде подценявана, дори и ако има само няколко от тях. Всяко въздействие във всеки обем оказва определено влияние върху живите организми, и от многото малки въздействия като резултат може да се стигне до една голяма катастрофа.

И така, какво трябва да разберем за настоящата ситуация? За съжаление, не може да се каже, че Фукушима се намира под контрол. Нивата на радиоактивност в океана показват, че течовете продължават. В океана има над хиляда цистерни, пълни с вода, замърсена в резултат на аварията на АЕЦ Фукушима-1. Всеки ден над триста тона вода се изпомпват и преминават през разрушените реактори, за да ги охлаждат.

Компанията, която е собственик на японската АЕЦ, е инсталирала система за филтрация, благодарение на която от водния поток са извлечени изключително опасните изотопи на стронций и цезий. Водата в резервоарите все още съдържа тритий и изотопа на водород с два неутрона. Тритият е основния страничен продукт при ядрените реакции и неговото отстраняване от водата е много трудоемък и скъп процес.

Управлението за ядрено регулиране в Япония започна информационна кампания, за да убеди скептично настроения свят, че идеята за „изпускане“ в океана на 800 хиляди тона замърсена вода е безопасна и отговорно приета идея.

Пречистването на водата от тритий беше тествано в лабораторни условия, но ако говорим за мащаба на работата, необходима за пречистването на цялата замърсена вода в резултат на аварията в АЕЦ Фукушима-1, тогава такава филтрация е твърде скъпа. Много учени са убедени, че финансовите загуби от филтрацията са твърде големи и казват, че това не си струва усилията.

Роза Йънг, експерт по ядрена физика от Института за електроенергийни изследвания (Пало Алто, Калифорния, САЩ), която консултира Япония по въпроса за извеждането от експлоатация на реакторите, смята, че общественият конфликт не е решен. През 2016 г. тя каза, че за да убеди хората в безопасността на водата, намираща се в резервоарите, някой от чиновниците трябва публично да напълни чаша с вода от един такъв резервоар и да я изпие.

Една от причините за конфликта е отсъствието на ясно определена граница, разделяща безопасните и опасните радиоактивни ефекти върху организма на човека. Известно е обаче, че децата са по-податливи на радиоактивните излъчвания. Тритият попада директно в меките тъкани и органите на човека, което потенциално увеличава риска от възникване на онкологични и други заболявания.

„Всеки контакт с тритий може да представлява определена опасност за здравето. При продължително въздействие рискът се увеличава, а когато говорим за рисковете за здравето, имаме предвид и увеличаването на броя на случаите на рак“, казва Робърт Дагилард, представител на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ.

Преди всяко „изхвърляне“ на замърсената вода специалистите от МАГАТЕ и от Tokyo Electric Power Co. трябва да анализират какво влияние ще окаже това действие върху околната среда. Последиците могат да засегнат икономиката, общото състояние на региона в дългосрочен план и в крайна сметка и цялата световна общност.

 

Десетки хиляди без дом

Осем години след трагедията, все още десетки хиляди души не са се завърнали по домовете си и живеят във временни жилища, които са осигурени от държавата. Много от хората няма къде да се завърнат, защото домовете им са напълно унищожени. Цунамито от преди 8 години повреди аварийното електрозахранване в АЕЦ Фукушима, от което последва срив в реакторите. Спрямо последни данни извеждането на осакатената централа от експлоатация ще отнеме десетилетия. Предвидено е изкарването на ядреното гориво от централата да бъде заложено като програма в пътна карта на правителството в бюджета за следващата година. Очаква се действителното преместване на горивото да започне през 2021 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения