Зарибиха гребния канал в Пловдив с 1 тон бял толстолоб

Гребният канал в Пловдив бе зарибен в сряда с още 1 тон бял толстолоб. "Всяка една от рибките тежи около 400 грама. Хранят се с фитопланктон, с което ще се допринесе за изчистването на водата от планктона на водораслите, който в момента й придава тъмен оттенък", обясни доц. Ангел Цеков от катедра "Екология" на ПУ "Паисий Хилендарски" и консултант на Община Пловдив за поддържане на екологията на гребния канал.

Рибките са отгледани в близък до Пловдив язовир и бяха докарани със специализиран транспорт, в подходяща водна среда и температура от 13,5°, така че да пристигнат в добро състояние. Всяка година градската управа под тепетата отделя 3000 лева от бюджета си за зарибяване на гребния канал, което е естествена начин за поддържане на екосистемата и пази водите от зеленясване. Зарябаването тази пролет беше наложително, тъй като заради лютата зима каналът замръзна и повече от месец беше покрит с дебел слой лед, а липсата на кислород причини смъртта на цели пасажи от едри толстолоби.

Процесът по зарибяване с един тон толстолоб бе инспектиран от зам.-кмета на Пловдив по спорта Георги Титюков и кмета на район "Западен" Димитър Колев, които дори лично изсипаха няколко касетки с риба във водите на канала, макар и облечени в официални костюми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България