Засилване на контрола и от гражданите срещу изоставяне на кучета в Търговище

В приюта кучетата живеят свободно в дворчета с дървени къщички.

За засилване на контрола и от страна на гражданите срещу хората, които изоставят домашните си любимци, призоваха от Общината в Търговище. От там обявиха отново телефоните на денонощните дежурни в администрацията и полицията с молба за съдействие и подаване на сигнали, след като през миналата седмица в града за поред път са били изхвърлени от превозни средства кучета.

Има данни, че повече от дузина животни са докарани от други населени места, за да се отърват там хората от бездомните четириноги. Такава порочна практика на транспортиране в друг град или села има от години.

От Общината потърсиха съдействие и от полицията за засилване на контрола на входните артерии в нощните часове и проверки на превозни средства, тъй като през зимата кризата с безстопанствените винаги се задълбочава. Молбата е гражданите да записват номерата на колата, от която се пускат животни и да ги съобщават в полицията.

Организираното пренасяне на кучета в близост до града и нахлуването им по улиците сега се обяснява и със стартиралата кампания за чипиране на домашните и дворни кучета в общината. От миналата година от кметството разясняват законовите задължения на стопаните. Вместо да изпълнят ангажимента си за регистрация на кучетата, много хора предпочитат да изоставят на улицата животните и да си спестят 15 лв. за чип и паспорт, каквито промоционални тарифи бяха договорени по време на кампанията.

Освен прилагането на закона за регистрация и масово кастриране на изоставени животни, от Общината започнаха и по-активни кампании за осиновяване на кучетата от приюта. На сайта й вече се публикуват снимки и данни на чакащите нови стопаните четириноги.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България