Засилват контрола срещу свободното движение на коне и крави

Областният управител свика извънредна среща с ръководителите на институциите в областта във връзка със сигнала от Медвен.

Жителите на котленското с.Медвен събраха подписка срещу местен животновъд и сезираха областния управител на Сливен Чавдар Божурски, съобщиха от областната администрация. Хората се оплакали от стопанина за това, че не осъществява надзор и достатъчно грижи за стадото си от говеда, в резултат на което животните се движат свободно в землищата на пет населени места, причиняват материални щети на нивите и другите имоти на хората, влизат в селата, в дворовете и представляват реален риск за тежки пътни произшествия.

В отговор на сигнала институциите в областта предприемат съвместни действия за прекратяване на нарушенията в конкретния случай, както и за ликвидиране на подобни проблеми в други населени места. До края на месеца ОДБХ ще предостави информация на МВР, горските стопанства и общините за регистрираните животновъди, както и за отглежданите от тях животни.

Целта е да се извършат проверки за реални броя на животните, както и за съразмерното използване на пасищата. При констатиране на свободно, безнадзорно движение на крави, говеда, коне и други домашни животни ще се прилага буквата на закона, която предвижда евтаназия на животните. Проучва се възможността при обявяване на процедури за дърбодобив да бъде включено допълнително изискване към кандидатите, което да ги задължи при извършване на дейността да използват само чипирани, официално регистрирани коне. "Обсъдихме съвсем конкретни стъпки и координирахме усилията си, за да има реален резултат", коментира областният управител Чавдар Божурски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони