Засилени мерки за сигурност в Париж преди концерта на Стинг, година след атентата в "Батаклан"

Полиция, Париж

Мина година откакто терористи в Париж проведоха серия от координирани атаки в града. При тях бяха убити 130 човека и ранени стотици. 90 човека намериха смъртта си в концертната зала "Батаклан". Френските власти са предприели особено строги мерки за сигурност около концертната зала "Батаклан" днес преди концерта на Стинг по случай годишнината от атентатите, информира БНР.

Парижаните се надяват страната да продължи напред:

Важно е да покажа на децата ми, че прекрасен град като Париж е космополитен град. Че тържеството, радостта и любовта трябва да победят човешката глупост и жестокостите, като тези, които станаха миналата година.

Но спомените за атаките са живи и опасността от нови такива остава висока:

Неизбежно е да мислим за това. Полицията сложи бариери, което оставя впечатлението, че се е случило вчера. Всъщност не ме плаши, а ме натъжава, каза парижанин, живеещ със семейството си в квартала, където се намира залата "Батаклан".

Франция засили действията си в борбата срещу Ислямска държава в Ирак и Сирия.

Извънредно положение беше обявено миналия ноември, като то остава в сила и днес. Така се дават допълнителни права на полицаите за обиски и поставяне на заподозрени под домашен арест.

Тежковъоръжени военни обикалят улиците като част от мерките за сигурност, предприети от Франция.

Имаше и други джихадистки атака в страната през годината. През юли 86 човека бяха убити в югоизточния френски град Ница. Две седмици по-късно свещеник беше убит от фанатик от Ислямска държава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа