Засилени проверки на храните за празниците във Видин

Засилени проверки по повод Великден ще извършват инспекторите от областната дирекция по безопасност на храните във Видин, съобщава БНР. Обект на повишения контрол са традиционните за празника храни, обяснява началникът на отдел "Контрол на храните" Красимира Стойкова.

Фокусът при проверките пада върху производството и търговията на традиционно предлаганите храни за празничната трапеза, а именно- агнешко месо, козунаци, яйца, пресни зеленчуци, както и боите за яйца. Следи се основно за произхода на храните, спазването на сроковете на годност, условията на съхранение, използваните суровини и храни, правилното им етикетиране.

4 акта за не регламентирана търговия с мляко и млечни продукти са съставени досега. Продажбата на такива продукти на открито е недопустима, тъй като не са спазени хигиенните изисквания, казва Красимира Стойкова и добавя, че целта на проверките е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни производители и търговци за злоупотреби, за да могат потребителите спокойно да посрещнат празничните дни.

Проверките ще продължат и за Гергьовден, като по време на празниците ще има дежурни екипи. Те ще извършват и проверки по сигнали. От областната дирекция по безопасност на храните уверяват потребителите, че могат да подават сигнали за нередности онлайн и чрез "горещия телефон" на Агенцията по безопасност на храните - 0700 122 99

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България