Застрахователните и пенсионните дружества са стабилни (ОБЗОР)

Снимка: Пламен Стоименов

Проверката на активите на пенсионните фондове и балансите на застрахователните дружества показа, че двата големи и важни сектора за нашата икономика са стабилни, устойчиви и добре функциониращи. Това обяви председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова на пресконференция, на която представи  резултатите от стрес тестовете.

Застрахователният сектор покрива повече от 100% от капиталовите изисквания, допълни председателят на КФН. От доклада на комисията става ясно, че при 13 компании е установен капиталов недостиг към юни миналата година, но тези дефицити са сравнително ниски по отношение на капиталовите изисквания и допустимите собствени средства в застрахователния сектор. До края на прегледа 7 от дружествата вече са набрали нужните средства, а пет трябва да увеличат капитала си, обясни още Караиванова. И допълни, че повечето компании вече са започнали да прилагат мерки, за да покрият дефицитите. Очакваме това да бъде изпълнено в следващите от три до шест месеца, каза тя..

Относно допълнителното пенсионно осигуряване КФН го определя като устойчиво.

„При пенсионноосигурителните дружества има установен системен проблем основно със свързаните лица. Затова се препоръчват промени в законодателството и промяна на дефиниции“, коментира Карина Караиванова. По думите й има проблеми и при оценките на инвестиционни имоти, като комисията вече е предложила мерки за тяхното разрешаване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес