Застраховките поскъпват догодина

Министър Порожанов предлага с парите да се финансира държавна агенция

Вноските не дават право на обезщетение

Имуществените застраховки ще поскъпнат догодина заради идеята те да бъдат обложени с данък „Градушка”. Това заяви пред “Труд” главният секретар на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) Нина Колчакова. Предложението е на министъра на земеделието Румен Порожанов и е залегнало в Проектозакона за превенция срещу неблагоприятните климатични събития, който трябва да бъде приет още през януари догодина.

В него е предвидено държавното предприятие, което да поеме функциите по борба с градушките, да се финансира от държавния бюджет, от вноски от земеделските стопани и от вноски от 0,8% от прихода от продажба на всички застраховки “Каско” и имуществените застраховки срещу пожар, наводнения и кражби.

Оказва се, че част от парите на всички граждани, сключили застраховки, ще отидат, за да се защитят земеделските стопани от градушки, обясни Колчакова. По думите й така на практика вместо държавата да стимулира създаването на добра застрахователна култура, тя налага такса на хората, които се отнасят съвестно с имуществото си.

Опитахме няколко пъти да преговаряме с министерство на земеделието, предложихме да се направи специален фонд, в който застрахователите да отчисляваме процент, но срещаме пълно мълчание, посочи Колчакова. Сегашното предложение на ведомството на Румен Порожанов не третира еднакво и земеделските стопани. Всички те ще плащат солидарно по 50 ст./дка - и тези, които са направили противоградни мероприятия, и тези, които не са предприели нищо.

Фермерите обаче трябва да знаят, че с тези вноски, не са си купили застраховка и, ако се случи градушка и има поражения, те няма да получат обезщетение, категорична беше Нина Колчакова.

По думите й този модел сам по себе си е показал своята неефективност в цяла Европа и в момента се прилага само в някои държави в Източна Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси