Засякоха мъж, продавал препариран орел

Еколози сигнализирали полицията за продажба в интернет

Полицаи се явиха на уговорка, направена в интернет, за продажба на препариран орел, който попадал в забранителен списък по закона за биологичното разнообразие и заловиха продавача. Сделката е трябвало да стане в сряда в Омуртаг.

Преди това еколози засекли обявата за продажбата на препарираната птица в интернет и сигнализирали МВР. Техни служители в Омуртаг влезли във връзка с търговеца от Лясковец, Търновско.

При задържането 29-годишният мъж разказал, че препарираната птица била на тъста му, който починал. Той решил да го продаде, за да подпомогне финансово тъща си. По неофициална информация искал около 260 лв. за орела.

От полицията в Търговище уточниха, че препарираният екземпляр от защитен вид от рода орли, бил вписан в Приложение N3 към чл.37 от Закона за биологичното разнообразие.

Според наказателния кодекс, който търгува с екземпляри от защитени видове от дивата флора или фауна, или с техни части или продукти, когато не представлява маловажен случай, се наказва с лишаване от свобода до 5 години и с глоба от 2000 до 20 000 лева. За противозаконно унищожаване, придобиване, държане или отчуждаване на екземпляр от защитен вид, когато не представлява маловажен случай, наказанието е лишаване от свобода до 3 години или пробация, както и глоба от 2000 до 10 000 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България