Затварят ареста в Търговище

За разпити и дела арестантите ще бъдат връщани от Шумен под конвой

Търговище вече няма арест и всички задържани ще бъдат транспортирани в Шумен, а при насрочване на разпити или дела - връщани 40 км обратно в Търговище. Закриването на ареста, който преди беше познат като следствен, е станало от началото на новата година. 20 служители все още ходели на работа и чакали да им бъдат връчени заповеди за освобождаване. Било им предложено да бъдат назначени на работа в арестите в съседните области Разград и Шумен или да минат на служба към затвора във Варна, съобщиха запознати.

Началникът на Районната служба за изпълнение на наказанията в Търговище, на чието подчинение е арестът, Димитър Михалев потвърди, че заповедта за закриване е от 1 януари. Тя е издадена от Министерството на правосъдието, на чието подчинение са арестите. Помещенията се намират в сградата на полицията в Търговище, но са собственост на правосъдното ведомство.

Капацитетът на звеното, което ще бъде запечатано тези дни, е 15 клетки, в които може да се съберат около 60 човека.

Реално обаче имало по 2-3 в целия арест. Това вероятно е една от причините за затварянето му.

Материалната база и условията отговаряли на всички изисквания и в нея били инвестирани сериозни средства, казаха пък служители, припомняйки, че и омбудсманът ги е проверявал.

Окръжният прокурор на Търговище Драгомир Сяров коментира, че годишно вероятно има около 30-40 арестанти. „Решението е на министерството и ще се съобразим с него, като планираме работата, според нужното време за транспорт. Въпрос на организация е. Пътят е около 30 минути. По-затруднени ще бъдат вероятно адвокатите, които трябва да пътуват до Шумен, за да работят с клиентите си, които са в ареста”, каза Сяров.

Към момента информацията е, че задържаните в Търговище и Омуртаг ще бъдат транспортирани в ареста в Шумен, а тези от Попово в Разград.

Заради конвоирането им обаче трябвало да се осигурят допълнително места в охраната, тъй като натоварванията щели да бъдат по-големи и сегашният щат нямало да стигне, смятат работещи в системата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони