Затварят магистрала „Хемус“ при силен сняг (обзор)

Участъци от магистрала „Хемус“ ще бъдат затваряни напълно за снегопочистване тази зима, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова Тя и председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров представиха отчет за извършените ремонти по републиканската мрежа и подготовката за наближаващия  зимен сезон.

Павлова разясни, че когато снегорините трябва да излязат на затрупаните отсечки на „Хемус“, служители на МВР и пътната агенция ще спират тежкотоварните автомобили, а леките ще бъдат насочвани по обходни маршрути. Причина за мярката са продължаващите ремонти на аутобана, сред които най-големи са тези на двата тунела „Витиня“ и „Ечемишка“.

От АПИ успокоиха, че затварянето на участъците няма да е за повече от 15-20 минути.

„От 1 ноември  въвеждаме зимната готовност за поддържане на републиканските пътища“, обясни още Лиляна Павлова. Тя допълни, че над 3000 машини ще бъдат на разположение за поддържане на пътната мрежа.

Друга тема на пресконференцията бяха винетките - министърката увери, че през 2017 г. те няма да поскъпват.

„Ново ценообразуване ще има след въвеждането на тол системата, която ще заработи през 2018 г.“, обясни Павлова.

При тол системата автомобилите над 3,5 тона ще плащат такса за изминат маршрут по републиканската мрежа. Останалите коли ще купуват електронни винетки, които ще се издават за определен период от време.

Лиляна Павлова обяви, че предишното поскъпване на лепящите се стикери, каквито са в момента винетките, не е повлияло на приходите. Тя каза, че те дори са се увеличили.

„Броят на продадените винетки се увеличава. Към 15 октомври брутните приходи са около 300 млн. лв., а нетните - 283 млн. лв.“, разясни Павлова.

 

630 км. пътища са ремонтирани тази година

Над 630 километра пътища са ремонтирани през 2016 г., съобщиха шефът на АПИ инженер Лазар Лазаров и регионалният министър Лиляна Павлова по време на брифинга, който се състоя в сградата на агенцията. Двамата уточниха, че сумата за ремонтите е 400 милиона лева и е от републиканския бюджет. Около 70 процента от средствата са били насочени за рехабилитации на отсечки в Северна България.

Тя посочи, че ремонтите по републиканските пътища продължават и в момента. Реновирането на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“ ще продължи и следващата година, а всички останали дейности ще приключат до края на 2016 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България