Затварят последните сиропиталища в България

Догодина с новия план за деинституализация ще бъдат затворени последните домове „Майка и дете” и сиропиталища в България. За изграждането на нови социални и здравни центрове са отделени над 140 млн. лева от европейски програми, съобщи в Монтана министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

В деня на Свети Мина – покровителя на семейството, министър Русинова посети Комплекса за социални и здрави услуги в Монтана „Свети Мина” и се запозна с условията и помощта, която социални работници, медици, педагози и специалисти оказват на деца с увреждания и в риск и на техните семейства.

„Преди време стартирахме осем пилотни проекта за съвременни медико-социални грижи, единият от които бе в Монтана. Виждам прекрасни условия и отлични грижи за децата. Планираме да разработим мрежа от нови социални, здравни и образователни услуги в цялата страна”, каза Русинова. Тя обяви, че в следващия план за деинституализация през 2017 г. се предвижда да бъдат затворени останалите 19 дома тип „Майка и дете” у нас и да се развият интегрирани социално-здравни услуги и домашен патронаж.

Така ще се дадат по-добри шансове за развитие на децата с увреждания и в рискова среда. Ще бъдат разработени 140 нови услуги и ще се даде възможност за по-добро бъдеще и на 850 деца, които сега живеят в приюти, лишени от родителски грижи, заяви социалната министърка. Продължава и развитието на приемната грижа, която е най-близка до семейната. В момента приемни семейства има в 81 общини в България, където се отглеждат 2300 деца, подчерта Зорница Русинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България