Затварят част от бул. "Сливница" за ремонт

Реконструкцията на водопровода щу отнеме близо два месеца

Нов софтуер трябва да намали загубите в София до 41%

76% от столичани пият вода от чешмата

От трети март до края на април част от столичния бул. "Сливница" ще бъде затворен за ремонт. Причината е реконструкцията на довежда водопровод, съобщи Петьо Велев от концесионера на столичната ВиК мрежа "Софийска вода" АД. Една от четирите ленти на отсечката между кръстовището на Сточна гара и ул. "Георги С. Раковски" ще бъде затворена. Ще се работи и на кръстовището с "Раковски", а за десет дни ще бъде затворена за движение и ул. "Константин Стоилов", обясниха от дружеството.

През тази година "Софийска вода" планира да инвестира 40 млн. лв. в столичната ВиК мрежа. Със средствата ще бъдат рехабилитирани 40 км водопреносна мрежа, ще се изградят 2 км канализационна мрежа и ще бъдат обновени още два километра канали. От дружеството строят и 5-ти метан танк, който да пречиства водата, идваща от канализацията, да обезврежда утайките и да произвежда биогаз.

През тази година в инвестиционните планове на дружеството е и изграждането на нов довеждащ водопровод между Бистрица и Кокаляне. Щe се разшири и канализацията в кварталите "Модерна предградие" и "Суходол".

Дружеството ще инвестира и в нов софтуер и технология за смарт метъринг, която ще позволи ежедневното отчитане на данните за пренос на водата в мрежата и ще открива по-бързо скритите течове.

Въпреки инвестициите обаче загубите в мрежата през последната година са били средно 43 на сто, а с новите технологии да края на годината се очаква те да паднат до 41 на сто, обясни Валентин Милушев от дружеството. Средно за страната загубите в мрежата са близо 60 на сто.

Според представителите на "Софийска вода" питейната течност, която идва от чешмите на столичани е с много добро качество. Доказателство за това е и фактът, че се е увеличил процентът на хората, които пият вода от чешмата в София и това са вече 76 на сто от потребителите. От дружеството отчетоха и рекордна събираемост за последните 7 години, като през миналата година потребителите са си платили 96 от сметките към дружеството. През 2019 г. е прекъсната водоподаването към 40 абоната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България