Затворени пътища и десетки селища без ток в Търновско

 

Десетки селища останаха без ток, 4 третокласни и четвъртокласни пътни участъци са затворени заради обилния снеговалеж и навявания във Великотърновска област. Снегорин се хвърли в канавка в свищовското село Царевец. Наложи се да бъде изтеглен с верижна машина. Рано сутринта в петък се наложило пожарникари да евакуират неблагоразумен шофьор, който дръзнал да пътува от Павликени за село Недан, но затънал в снежните преспи.

Край автогара "Запад" във Велико Търново пък се е спукал водопровод и голяма част от града остана без вода. Заради навявания и образувани 2-метрови преспи в Свищовско работят и роторни снегорини.

Неотлъчно със спасителните екипи е и областният управител проф. Пенчо Пенчев, който до 5 часа в петък сутринта е обикалял региона.

Временно са затворени за движение трасетата в Община Свищов Караисен- Горна Студена, Козловец- Свищов и Совата- Свищов. Участъците се почистват от изкараните на пътя машини и се опесъчават. Селата без електрозахранване са динамична величина. По данни на "Енерго про", те са 18 в областта, но екипи на дружеството отстраняват авариите, докато в други селища токът спира. Без електрозахранване оставаха временно села в общините Велико Търново, Елена, Златарица и Полски Тръмбеш. Общо 57 екипа на енергото работят в областта.

Сняг вали и в десетте общини на региона, като дебелината на снежната покривка е средно около 50-60 сантиметра.

"Проблем създава силният вятър, който образува снегонавявания и преспи. Проходът на Републиката е проходим при зимни условия. Планинският път през Хаинбоаз се почиства от 9 машини на "Пътни строежи- Велико Търново". За цялата страна важи ограничението за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона", обясниха от спасителните служби в старата столица.

Координацията между службите и ведомствата във връзка със зимната обстановка е добра, а областният управител е в постоянен контакт с кметовете на десетте общини. Тази нощ успешно са били извозени от еленското село Майско и от лясковското Мерданя пациенти на хемодиализа до болнични заведения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България