Затворник в Сибир получи награда на ЕП

Олег Сенцов бе осъден в Русия на 20 г. затвор през 2015 г.

Украинският режисьор Олег Сенцов е осъден за тероризъм в Крим

Призът е в размер на 50 000 евро

Украинският филмов режисьор Олег Сенцов бе обявен вчера за носител на годишната награда “Сахаров” на Европейския парламент, която се присъжда за свобода на мисълта и включва парична премия 50 000 евро, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

Сенцов (46 г.) е жител на Крим и от 2015 г. излежава 20-годишна присъда в колония в Сибир по обвинения в подготовка на терористични актове срещу властите на полуострова и членство в неонацистката организация “Десен сектор”, която е забранена в Русия. Правозащитници определят процеса над него като “несправедлив”.

От средата на май до 6 октомври т.г. Олег Сенцов провеждаше гладна стачка, която прекрати заради заплахата да бъде хранен принудително.

“Със смелостта и с решимостта си, с поставянето на своя живот в опасност, режисьорът Олег Сенцов се превърна в символ на борбата за освобождаване на политическите затворници в Русия и по света. Като му присъжда наградата “Сахаров”, Европейският парламент изразява солидарност с него и неговата кауза”, заяви председателят на ЕП Антонио Таяни

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа