Затворници на лек режим копаят в древния Марцианопол

Има първи находки-бронзови монети и керамика в историческия обект на Девня

10 бронзови монети, фрагменти от кухненска и трапезна керамика и от амфори са първите находки в започналите разкопки в резервата „Марцианополис“ в Девня, съобщи ръководителят на археологическата експедиция д-р Христо Кузов от Регионалния исторически музей във Варна.%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%ba%d0%be%d0%bf%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%b5%d0%b2%d0%bd%d1%8f-2

Проучванията се осъществяват западно от Музея на мозайките, където в земните пластове лежат останките на късноантична сграда. Датировката на намерените артефакти – монети и битова керамика – е от IV-V век след Христа. Все още не е ясно дали монетите са сечени в Марцианопол, тепърва те ще бъдат обработени и анализирани от нумизмат.

„При навлизане в дълбочина на културните пластове се очакват да излязат още монети и други находки от римската епоха. На място се разкриват и няколко бази от колоните на портика на късноантичното жилище“, добави още д-р Кузов.

Разкопките се извършват от затворници на лек режим, след като Министерството на културата отпусна 15 хил. лева за археологически проучвания на историческия обект, припомниха от общината. Изкопните работи ще обхванат площ от около 70 кв. м. и ще достигнат до 3 метра дълбочина.

Кметът на Девня Свилен Шитов, който следи експедицията отблизо, заяви, че общината ще инвестира собствени средства в проучването на древния град Марцианопол, чиито останки лежат под съвременния кв. „Река Девня“. Това ще се случи след откриването на неделен пазар в същия квартал. Всички постъпления от такси и наеми ще се изразходват целево за разкопки в резервата, който е един от най-добре запазените в България и пощадени от иманярски набези.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България