Затворничка, осъждана 8 пъти, поиска предсрочно да излезе на свобода

36-годишна затворничка поиска от Окръжния съд в Сливен да излезе предсрочно на свобода, съобщиха от съдебната палата в областния град. Жената изтърпяла повече от две трети от наложената й 2-годишна присъда и формално отговаряла на изискванията на закона. Но поведението й в затвора показвало, че участва епизодично в полагането на доброволен труд, в културните събития с общността, не е награждавана, наказвана е четири пъти, не се съобразява с определените правила. Завършила е трети клас в училището към затвора и в момента продължавала образованието.

Лишената от свобода е неграмотна, неомъжена, има 5 деца и осъждана 8 пъти - за кражби, грабеж, бягство от затвора и теглене на пари от чужда дебитна карта. За четвърти път постъпвала в сливенския затвор. Рискът от рецидив все още оставал висок. Жената имала устойчиви криминални нагласи, липсвала й критичност към собственото поведение, с лекота нарушавала установения ред. Това са част от основните мотиви, с които съдът е оставил без уважение молбата й.

Лишените от свобода получиха правото сами да внасят молби в съда с искане за предсрочно условно освобождаване, след като неотдавна влязоха в сила промени в закона. Преди това предложенията за предсрочно освобождаване бяха внасяни от специални комисии към затворите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България