Затвор за бивша счетоводителка и касиерка на Окръжна следствена служба-Пловдив

Двете чиновнички ужилили прокуратурата с много пари от паричните гаранции по досъдебните производства

Пловдивският районен съд прати в затвора две бивши служителки на Окръжната следствена служба в града под тепетата, след като призна за виновни подсъдимата бивша счетоводителка Златка Благоева и бившата касиерката Ивета Димитрова.

I. Подсъдимата Златка Благоева за виновна в това, че:

1. През периода 08.12.2000г. – 18.09.2002г. в качеството си на длъжностно лице – счетоводител в ОСлС-Пловдив при условията на продължавано престъпление е присвоила чужди пари в общ размер 57 600 лв., собственост на ОСлС-Пловдив, внесени като парични гаранции по досъдебни производства по описа на ОСлС-Пловдив в банкови сметки с титуляр ОСлС-Пловдив, поверени й в това й качество да ги пази и управлява – разпоредила се с паричните средства по неустановен по делото начин, като придала вид по документи, че връща същите на съответните вносители и за улесняване на присвояването е извършила друго престъпление, за което по закон не се предвижда по-тежко наказание, а именно такова по чл. 311, ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от НК – през периода 8.12.2000 г. – 18.09.2002 г., в гр. Пловдив, в кръга на службата си, съставила официални документи, в които удостоверила неверни обстоятелства – че последващо присвоените парични средства са изплатени от касата на ОСлС – гр. Пловдив, по отношение на съответните вносители, с цел да бъдат използвани тези документи в счетоводството на ОСлС – гр. Пловдив, като доказателство за тези обстоятелства и присвояването е в големи размери – престъпление по чл. 202, ал.2, т.1, вр. ал.1, т.1, вр. чл. 201, вр. чл. 26, ал.1 от НК, поради което й определя наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА В РАЗМЕР НА ТРИ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ. На основание чл. 202, ал.3, вр. чл. 202, ал.2, т.1, вр. ал.1, т.1, вр. чл. 201, вр. чл. 26, ал.1 от НК, вр. чл. 37, ал.1, т. 7 от НК ЛИШАВА подсъдимата Златка Благоева ОТ ПРАВО да упражнява ръководна работа, или работа, свързана с пазене или управление на чуждо имущество в държавно предприятие, кооперация, обществена организация, друго юридическо лице или при едноличен търговец за срок ОТ ТРИ ГОДИНИ, което наказание да изтърпи след изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода“.

2. Признава подсъдимата Златка Благоева за ВИНОВНА в това, че през периода 22.04.2003г. – 18.05.2007 г. в качеството си на длъжностно лице - главен счетоводител в ОСлС-Пловдив, при условията на продължавано престъпление, като самостоятелен извършител и в съучастие с Ивета Димитрова – младши специалист-касиер в ОСлС – гр. Пловдив, като съизвършител е присвоила чужди пари в общ размер на 161 250 лв., собственост на ОСлС-Пловдив, внесени като парични гаранции по досъдебни производства по описа на ОСлС-Пловдив, поверени й в това качество да ги пази и управлява - разпоредила се с паричните средства по неустановен по делото начин, като придала вид по документи, че връща същите на съответните вносители и за улесняване на присвояването е извършила друго престъпление, за което по закон не се предвижда по-тежко наказание, а именно такова по чл. 311, ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от НК – през периода 22.04.2003 г. – 18.05.2007 г., в гр. Пловдив, в кръга на службата си , съставила официални документи – разходни касови ордери и 1 бр. приходен касов ордер, в които удостоверила неверни обстоятелства – съответно, че последващо присвоените парични средства са изплатени от касата на ОСлС – гр. Пловдив, по отношение на съответните вносители, с цел да бъдат използвани тези документи в счетоводството на ОСлС – гр. Пловдив, като доказателство за тези обстоятелства и присвояването е в големи размери – престъпление по чл. 202, ал.2, т.1, вр. ал.1, т.1, вр. чл. 201, вр. чл. 26, ал.1 от НК, поради което й определя наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА в размер на ЧЕТИРИ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ.

На основание чл. 202, ал.3, вр. чл. 202, ал.2, т.1, вр. ал.1, т.1, вр. чл. 201, вр. чл. 26, ал.1 от НК, вр. чл. 37, ал.1, т. 7 от НК ЛИШАВА ОТ ПРАВО да упражнява ръководна работа, или работа, свързана с пазене или управление на чуждо имущество в държавно предприятие, кооперация, обществена организация, друго юридическо лице или при едноличен търговец за срок ОТ ТРИ ГОДИНИ, което наказание да изтърпи след изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода“. На основание чл. 23, ал.1 от НК ОПРЕДЕЛЯ на подсъдимата Златка Благоева ЕДНО ОБЩО НАЙ-ТЕЖКО НАКАЗАНИЕ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА В РАЗМЕР НА ЧЕТИРИ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ.

На основание чл. 23, ал.2 от НК присъединява и наложеното наказание ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО да упражнява ръководна работа, или работа, свързана с пазене или управление на чуждо имущество в държавно предприятие, кооперация, обществена организация, друго юридическо лице или при едноличен търговец за срок ОТ ТРИ ГОДИНИ, което наказание да изтърпи след изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода“.

II. Районен съд – Пловдив признава подсъдимата Ивета Димитрова, в това, че:

1 През периода 22.04.2003 г. – 28.07.2003 г., в гр. Пловдив, в качеството си на длъжностно лице младши специалист-касиер в ОСлС, в съучастие със Златка Благоева – главен счетоводител в ОСлС, като съизвършител, при условията на продължавано престъпление , присвоила чужди пари в общ размер на 17 800 лв. собственост на ОСлС-Пловдив, внесени като парични гаранции по досъдебни производства по описа на ОСлС-Пловдив в банкови сметки с титуляр ОСлС-Пловдив, поверени й в това й качество да ги пази и управлява – разпоредила се с паричните средства по неустановен по делото начин, като придала вид по документи, че връща същите на съответните вносители и за улесняване на присвояването е извършила друго престъпление, за което по закон не се предвижда по-тежко наказание, а именно такова по чл. 311, ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от НК – през периода 22.04.2003 г. – 28.07.2003 г., в гр. Пловдив, в кръга на службата си, съставила официални документи – разходни касови ордери, в които удостоверила неверни обстоятелства – че последващо присвоените парични средства са изплатени от касата на ОСлС – гр. Пловдив, по отношение на съответните вносители, с цел да бъдат използвани тези документи в счетоводството на ОСлС – гр. Пловдив, като доказателство за тези обстоятелства и присвояването е в големи размери – престъпление по чл. 202, ал.2, т.1, вр. ал.1, т.1, вр. чл. 201, вр. чл. 26, ал.1, вр. чл.20, ал.2 от НК, поради което й определя наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА В РАЗМЕР НА ТРИ ГОДИНИ ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ.

На основание чл. 202, ал.3, вр. чл. 202, ал.2, т.1, вр. ал.1, т.1, вр. чл. 201, вр. чл. 26, ал.1 от НК, вр. чл. 37, ал.1, т. 7 от НК ЛИШАВА ОТ ПРАВО да упражнява ръководна работа, или работа, свързана с пазене или управление на чуждо имущество в държавно предприятие, кооперация, обществена организация, друго юридическо лице или при едноличен търговец за срок ОТ ТРИ ГОДИНИ, което наказание да изтърпи след изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода“.

2. През периода 21.11.2005 г. – 18.05.2007 г. в качеството си на длъжностно лице – младши специалист-касиер в ОСлС – гр. Пловдив, в съучастие със Златка Благоева – главен счетоводител в ОСлС – гр. Пловдив, като съизвършител, при условията на продължавано престъпление, присвоила чужди пари в общ размер на 70 550 лв. внесени като парични гаранции по досъдебни производства по описа на ОСлС-Пловдив в банкови сметки с титуляр ОСлС-Пловдив, поверени й в това й качество да ги пази и управлява – разпоредила се с паричните средства по неустановен по делото начин, като придала вид по документи, че връща същите на съответните вносители и за улесняване на присвояването е извършила друго престъпление, за което по закон не се предвижда по-тежко наказание, а именно такова по чл. 311, ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от НК – през периода 21.11.2005 г. – 18.05.2007 г., в гр. Пловдив, в кръга на службата си, съставила официални документи – разходни касови ордери, в които удостоверила неверни обстоятелства – че последващо присвоените парични средства са изплатени от касата на ОСлС – гр. Пловдив, по отношение на съответните вносители, с цел да бъдат използвани тези документи в счетоводството на ОСлС – гр. Пловдив, като доказателство за тези обстоятелства и присвояването е в големи размери – престъпление по чл. 202, ал.2, т.1, вр. ал.1, т.1, вр. чл. 201, вр. чл. 26, ал.1, вр. чл.20, ал.2 от НК, поради което й определя наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА В РАЗМЕР НА ЧЕТИРИ ГОДИНИ ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ.

На основание чл. 23, ал.1 от НК ОПРЕДЕЛЯ на подсъдимата Ивета Димитрова ЕДНО ОБЩО НАЙ-ТЕЖКО НАКАЗАНИЕ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА В РАЗМЕР НА ЧЕТИРИ ГОДИНИ ПРИ ПЪРВОНАЧАЛЕН ОБЩ РЕЖИМ.

На основание чл. 23, ал.2 от НК присъединява и наложеното наказание ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО да упражнява ръководна работа, или работа, свързана с пазене или управление на чуждо имущество в държавно предприятие, кооперация, обществена организация, друго юридическо лице или при едноличен търговец за срок ОТ ТРИ ГОДИНИ, което наказание да изтърпи след изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода“.

III. Със същия съдебен акт подсъдимата Златка Благоева е осъдена да заплати на гражданския ищец – ПРОКУРАТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ сумата от 57 600 лева, представляваща обезщетение за имуществени вреди, за това, че за времето 08.12.2000г. – 18.09.2002г. в качеството си на длъжностно лице – счетоводител в ОСлС-Пловдив при условията на продължавано престъпление е присвоила чужди пари, поверени й в това качество да ги пази и управлява, както и сумата от 80 625 лева, представляваща обезщетение за имуществени вреди за това, че за времето от 22.04.2003 г. до 18.05.2007 г., като длъжностно лице – главен счетоводител в ОСлС – Пловдив, при условията на продължавано престъпление, е присвоила чужди пари, поверени й в това качество да ги пази и управлява, или да заплати общата сума от 138 225 лева, ведно със законната лихва и направените по делото разноски.

IV. Със същия съдебен акт подсъдимата Ивета Димитрова е осъдена да заплати на гражданския ищец – ПРОКУРАТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ сумата от 8900 лева, представляваща обезщетение за имуществени вреди, за това, че за времето 22.04.2003 г. – 28.07.2003г. в качеството си на длъжностно лице – касиер в ОСлС-Пловдив, при условията на продължавано престъпление е присвоила чужди пари, поверени й в това качество да ги пази и управлява, както и сумата от 35 275 лева, представляваща обезщетение за имуществени вреди за това, че за времето от 21.11.2005 г. до 18.05.2007 г., като длъжностно лице – касиер в ОСлС – Пловдив, при условията на продължавано престъпление, е присвоила чужди пари, поверени й в това качество да ги пази и управлява, или да заплати общата сума от 44 175 лева, ведно със законната лихва и направените по делото разноски.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Окръжен съд – Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право