Затвор за 8 корумпирани пътни полицаи

Апелативният специализиран наказателен съд постанови ефективни присъди за 8 от 12-те подсъдими пътни полицаи от ОД МВР Пазарджик, задържани през лятото на 2011 г. при полицейска операция под названието "Палките".

Всички те са осъдени за участие в организирана престъпна група, а петима от тях – и за взимане на подкуп, съобщиха от държавното обвинение. Въззивната съдебна инстанция потвърди оправдателните присъди на СпНС спрямо останалите четирима служители на МВР, обвинени единствено за получаване на подкупи.

На двама от подсъдимите съдът наложи наказание от 4 години лишаване от свобода, на други трима – по 3 години и шест месеца, а на останалите трима - по 3 години лишаване от свобода. За всички тях съдът постанови и лишаване от право да заемат длъжност в органите на МВР и да упражняват професията полицай за срок от 5 години. Наложени са им и глоби в размер от 3 до 4 хиляди лева.

На 28 ноември 2016 г. първата съдебна инстанция оправда всички дванадесет подсъдими по делото, след като прецени, че няма достатъчно доказателства за повдигнатите им обвинения.

Разследването започна по сигнали на изнудвани шофьори, според които от тях са били искани между 20 и 50 лева, за да не бъдат санкционирани с по-тежки административни наказания.

Присъдата на Апелативния специализиран наказателен съд не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България