Затвор и 10 000 лв. глоба за въоръжения Зевс от Шумен

Зевса след ареста му през 2014 г.

Христо Илиев, известен като Големия Зевс от Шумен, беше осъден от Окръжния съд в града на 9 месеца затвор при строг режим и глоба 10 000 лв. Наказанието идва 4 г. след като апашът-легенда нахлу заедно със сучастник в бар "Амстердам" в града и насочи автомат "Калашников" към група посетители посред бял ден. Зевса е признал вина, сключил споразумение с прокуратурата и определението на магистратите е окончателно. От наказанието му трябва да се приспадне постоянният арест от 26 ноември 2013 г. до 11 февруари на следващата, както и домашният арест.

Зевса и негови съучастници се проявиха на 12 ноември, а точната закана на шуменеца с автомата към 7 души била: "Лягайте всички на земята, ще ви изтрепя тук, аз не съм мутра аз съм мафиот, ще ви избия всичките". Сервитьорка успяла да извика полицията, но Зевса избягал и се предал две седмици по-късно, като отишъл в полицията с пластмасов автомат. Сдал доброволно и още две бутафорни оръжия. Униформените обаче изкопаха от двор в с.Суха река син бидон за зеле, пълен с истинско оръжие - автомат “Калашников“, един пистолет “Браунинг“, два “Макаров“ и 1018 бойни патрона различен калибър, за които нямал разрешително. По каиша на автомата излорили и ДНК от Христо. Освен това попаднали и на 1,508 кг. марихуана.

Според решението на съда, целият арсенал остава на съхранение в служба КОС при РУ-Шумен. На Зевса се връщат четири позволени оръжия с вид на автомат и пистолети. Той трябва да заплати и 3 098 лв. деловодни разноски.

Толкова дължи и неговият съучастник рецидивист Н.К., който пък насочил пистолет "Макаров" и крещял:„ Аз съм дошъл подготвен тука“, „Ти тука няма да ми казваш на мене, идваш в моя град тука да ми казваш аз от кой ще вземам пари, аз кой ще гърбя, аз на кой ще слагам лихви”. Той е извършил хулиганството и е притежавал незаконен пистолет, докато е имал неизтърпяна условна присъда. Неговото наказание по споразумение е 11 месеца затвор, от което се приспада арест за решетки и у дома. Според запознати, въоръжените сплашвали варненска компания, дошла в Шумен.

Веднага след инцидента през 2014 г. Зевса определи ареста си като "лов на вещици в този град", защото в екшъна в "Амстердам" участвали 11 лица, а на никой друг не наложили постоянен арест. Оказва се, че Зевса е и перфектно запознат с НК, защото докато магистрати решаваха дали да го оставят за постоянно в ареста през декември 2014 г., по коридорите на съдебната палата той успя да каже на приятелите и жена си, че ще получи най-много 1 г. затвор. Сбърка с три месеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право