Затъва ли Италия

Смятат я за „болния човек на Европа“

Има най-високия вътрешен дълг сред страните от ЕС

След Втората световна война Италия преживя истинско икономическо чудо. Стана една от водещите индустриални нации в Европа. Скритите дефекти на този възход обаче останаха некоригирани и до днес. С фатални последици.

От близо 10 години Италия се смята за „болния човек на Европа“, а силно податливата u на кризи икономика - за риск, застрашаващ финансовата стабилност на целия ЕС. Постоянно влошаващите се данни за конюнктурата сочат, че италианската икономика действително върви към криза.

Съвсем неотдавна италианското правителство отново намали прогнозата си за икономическия ръст през 2019 г. от 1% на 0,2%. Евростат потвърди, че държавният дълг на Италия, който намаляваше в продължение на няколко години, междувременно отново расте. През 2018 г. повишението е било с близо 1%.В момента дългът възлиза на 132,2% от БВП.

Италия е с най-високия вътрешен дълг сред страните от ЕС и единствената страна от общността, чиято икономика е в рецесия. Икономистът Карло Алберто Карневале-Мафе от университета в Милано е убеден, че положението е дори още по-лошо, отколкото може да се предположи. Той очаква нулев или дори негативен прираст, защото търсенето на вътрешния пазар остава слабо, а държавните и частни инвестиции продължават да намаляват. „Износът остава силен, но той не е в състояние да изтегли цялата икономика“, казва експертът в разговор с ДВ.

За да се разберат причините за икономическата криза в Италия, трябва да се хвърли поглед към историята на страната, смята Андреа Капусела - автор на книгата „The Political Economy of Italy's Decline“. В нея той обрисува политическата и икономическа история на страната, като разкрива кои събития и тенденции са довели до упадъка u. Повтарящ се белег на кризите в Италия, според него, е провалът на обществените институции, особено слабостта на правовата държава.

Със съкращения

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения