Затягат контрола върху застрахователите

Предвиждат по-строг надзор на банковия сектор

Прогнозират да влезем в чакалнята до юли 2019 г.

Затягат контрола върху застрахователи и пенсионни дружества, заради присъединяването на страната ни към Валутния механизъм II и Банковия съюз. Мерките за засилване на надзора върху небанковия сектор са част от плана за действие, чрез който прогнозират България да влезе в чакалнята за еврото до юли 2019 г.

Припомняме, че министрите от еврозоната единодушно подкрепиха изразените намерения на България в областта на банковия надзор, финансовия сектор и качеството на институциите и управлението, но и напомниха, че от страната се очаква да поеме допълнителни ангажименти с цел постигане на висока степен на устойчиво икономическо развитие и сближаване до момента на въвеждане на еврото.

Мерките предвиждат и да се затегне надзорът върху банковия сектор чрез тясно сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ), както и да се промени националното законодателство, като се предвижда до края на годината всички мерки да бъдат одобрени от Народното събрание.

Правителството е поело конкретни ангажименти - подобряване на рамката за несъстоятелността, законови промени, които да се справят с борбата с изпирането на пари и подобряване на управлението на държавните предприятия, како и уреждането на проблемите с несъстоятелността.

Европейската комисия и Европейската централна банка ще наблюдават приложението на тези ангажименти и когато установят изпълнението им, ще бъде взето решение за присъединяване на нашата страна към чакалнята на еврото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси