Затяга се водният режим в Омуртаг

Затяга се режимът в град Омуртаг, заради недостиг на вода в източника в Кипилово, съобщиха от „ВиК”-Търговище. Досега чешмите там течаха по цял ден и се спираха нощем, но падналият дебит наложи преминаване на 7-8 часово захранване. Водата сега се пуска сутрин, обед и вечер.

Резервоарите на дружеството в Омуртаг са пълни на 37%, което налага икономии, съобщиха от „ВиК”. Вдигането на дебита в пещерата в Кипилово ще стане при активизиране на снеготопенето. При очакваното рязко захлаждане обаче то ще спре за неопределено време. Доставчикът не се ангажира с прогноза кога ще се нормализира снабдяването на града.

От дружеството допълват, че и над 74% от водата изтича от прогнилите тръби в града, което допълнително влошава ситуацията.

Всички опити да бъде решен проблемът, който е от близо половин век, остават без ефект и местните хора отново се канят да излязат на протести и да блокират главния път София-Варна.

В момента 31 населени места на територията на „ВиК”-Търговище са на режими, заради намален дебит на месните водоизточници и амортизирани мрежи.

Село Кестеняво няма въобще вода от октомври насам и разчита на водоноски. В Овчарово пък чакат 6 дни, за да имат един ден за зареждане на съдовете. В Първан и Паничино режимът е 2 с през 5 без вода.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България