Заупокойна литургия и панихида на българския военен паметник в Аджигьол

Добруджанци се поклониха на първата годишнина от възстановяването му

Заупокойна литургия и панихида бяха отслужени на българския военен паметник в село Аджигьол, окръг Тулча в Румъния, на който се поклониха добруджанци по повод първата годишнина от възстановяването му. Паметникът е издигнат на 40 войници от цяла България, загинали по време на I Световна война 1917-1918г. Възстановен е от руините, след дълга забрава от Юлияна Гианти-меценат и потомка на загинали воини.

Това е първият възстановен български паметник в северната ни съседка, който е осветен на 1 октомври м.г. А идеята на инициаторите е поклонение да има всяка година.Панихидата е била отслужена от отец Думитру от храма в село Аджигьол в съслужие с отец Атанас от Кардам. Юлияна Гианти връчила ново дарение от 1000 леи на църквата в село Аджигьол като благодарност за съпричастността и помощта при реставрацията на паметника.

Групата от Добрич е водена от областния управител Красимир Кирилов, заместника му Красимир Николов, депутата от ГЕРБ Даниела Димитрова и главния експерт "Военни паметници" към МО Радослав Симеонов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони