Захариева: България успя да наложи темата за Западните Балкани като приоритет на целия ЕС

България успя да наложи темата за Западните Балкани като приоритет на целия Европейски съюз (ЕС). Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на конференцията „Западни Балкани“ в НДК. Тя отбеляза, че почти не минава седмица, в която някъде из Европа да не се организира форум или конференция, свързани с темата за интеграция на Западните Балкани и европейската им перспектива.

„Това се случи в последните 2 години. Няма да бъда скромна. За това не малка заслуга има България. 15 години минаха от Солун 2003 г. Едва по време на Българското председателство през 2018 г. беше организиран вторият форум на върха по отношение на европейската перспектива на Западните Балкани. За 15 години се случиха много неща. България, Румъния, Хърватска станаха членове на ЕС. Част от страните от Западните Балкани станаха съюзници в НАТО. През тези 15 години все още 6 от държавите в нашия регион като че ли се препъват по пътя на ясното бъдеще“, добави вицепремиерът.

По думите й вината за незапочване на преговори за членство на Албания и Северна Македония в ЕС не пада само върху Съюза.

„Не считам, че вината за това е само на Европейския съюз. Голяма отговорност и много голяма роля трябва да играят и страните от Западните Балкани. Когато искаш да бъдеш част от най-демократичния и успешен проект, трябва да изпълняваш критериите за това. Разбирам, че част от тези реформи са трудни, болезнени и скъпи, минали сме през този процес не чак толкова отдавна. Тогава, когато през тези години част от реформите в тези държави са били само на думи, по-скоро действия са предприемани в обратна посока - влошаване на добросъседски отношения, неприсъединяване към общата политика за сигурност и отбрана на ЕС“, допълни Захариева. Вицепремиерът припомни, че вече съществува всеобхватна стратегия на Европейската комисия, която дава ясна перспектива за всички 6 държави от региона на Западните Балкани.

„Имаме придвижване напред на болезнени отворени двустранни въпроси. Почти 30 години тези въпроси стояха отворени. България направи страшно много и си спомням, когато преди започването на нашето председателство, представяхме идеите си и като основен външнополитически приоритет и приоритетът, с който нашето председателство ще остане в историята. Страшно много министри, комисари и експерти някак си се опитваха да охладят нашия ентусиазъм и ни даваха съвети, че това е трудна тема, че настроенията за разширяване в ЕС не са ентусиазирани. И че ако България иска успешно председателство, по-добре да избере по-удобна тема по отношение на външнополитическите приоритети“, допълни още тя.

„Има много позитивно и голямо развитие в част от отворените теми. Имаме Договора за добросъседство, решение на спора с името на Република Северна Македония, отворени повече преговорни глави за Сърбия и Черна гора. Но имаме блокиране на диалога между Белград и Прищина, невъзможност за формиране на правителство в Босна и Херцеговина. За съжаление срещаме поне от българска гледна точка недостатъчно добро темпо за изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство, особено в частта на работата на историческата комисия. Забавяне на реформи, свързани с върховенството на правото, правата на хората в част от тези държави. За нас нещата никога не са само черни или бели“, каза още Екатерина Захариева.

Вицепремиерът напомни, че темата за Западните Балкани ще залегне като основна и по време на започващото от 1 януари 2020 Хърватско председателство на Съвета на Европа. „Това е основен приоритет и на Хърватското председателство. България успя да наложи темата за Западните Балкани като тема на целия ЕС“, посочи тя.

Екатерина Захариева обърна внимание и на предстоящото ни председателство на Берлинския процес, което ще бъде съпредседателствано от Северна Македония. „Идея на България беше да имаме съпредседателство с една от страните от Западните Балкани. Много позитивен напредък има през тези 2 години. Много се надявам през следващите 6 месеца все пак да дадем шанс Европейският съвет да даде шанс на тези две държави. Разбира се, че и ние имаме условия. Имаме ясни условия към Северна Македония и Албания, но започването на преговори за членство не е краят за преговори за членство“, добави още вицепремиерът.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България