Захарният комбинат в Горна Оряховица наема нови работници по проект за 78 429 лв

Ръководството на „Захарни заводи” АД в Горна Оряховица разкрива нови работни места благодарение на спечелен проект по ОП „Развитие на човешките ресурси” на стойност 78 429 лв. 15 685 лв от тях са собствено финансиране, а 62 743 лв - безвъзмездна финансова помощ. Продължителността на проекта е 13 месеца.

005-1„Проектът е насочен към икономически неактивни лица. Това са младежи до 29 г, продължително безработни, с по-ниско образование и без професионална квалификация, безработни лица над 54 г. Разкрити са 6 нови работни места чрез закупуване на необходимото оборудване и технически средства за реализиране на безопасен труд”, обясни изпълнителният директор на „Захарни заводи” АД Валентина Ралева.

Тя допълни, че трима от новоназначените са на длъжност лаборант, а другите трима са машинен оператор в производството на захарни изделия.

Ръководството на комбината обаче е срещнало сериозни трудности при набирането на въпросните кадри.

„Регистрираните в Бюрото по труда безработни са намалели. Освен това нивото на училищната подготовка на младите хора е изключително занижена. Това налага бизнесът активно да участва в обучението на бъдещата работна ръка”, коментира Ралева.

Тя уточни, че 2 г били необходими на предприятието и на община Горна Оряховица , за да бъде разкрита паралелка „ Технология на захар и захарни изделия” в железничарския град. На учениците в нея от комбината осигуряват стаж. На тези, които покажат потенциал ще бъдат предложени стипендии и ще им се гарантира работа след дипломирането.

В „Захарни заводи” АД в Горна Оряховица работят 850 души. Дейността на предприятието се разширява и по кампаниите се налага да набират работници от съседни общини. Комбинатът има нови пазари, като през миналата година със сериозно количество захарни изделия, родните производители са стъпили в Ирак.

В производство са пуснати няколко нови продукта като сред тях са лукчета с аромат на грейпфрут, карамелажни, както и ментина с два вкуса. Голямо търсене има за новите здравословни бонбони с два вкуса. Скоро в търговската мрежа ще бъдат пуснати и лечебни карамелажни бонбони с антимикробен ефект. Произведената захар се пласира предимно на вътрешния пазар, а 85 % от етиловия алкохол отива за износ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България